måndag 25 februari 2008

Tapas-kväll


I lördags passade J och jag på att blöta upp oss i bubbelpool och bastu på SPA i Södertälje. Massage fick vi också. När vi kom hem kände vi oss som nya människor!

J hade köpt filmen Råttatouille och vi insåg att det gällde att fixa lite god plockmat för en filmkväll med gourmet-tema. Vi hade en hel del råvaror att välja på och så här blev menyn:

Tapaskväll
Choritzokorv i skivor
Kalamataoliver
Stekta vitlöksmarinerade champinjoner
Fänkålssalllad med granatäpplekärnor
Brässerade skärbönor med sardeller
Kronärtskocksröra som man dippade bitar av lyxknäckebröd i
Lammfärsbullar i tomatsås
Tomatsallad med lök och basilika
Laxspett
Grönsallad

På bilden syns en del av godsakerna.
Jag fick mitt favoritvin, riojan Montecillio till maten och J valde sin älsklingsöl, Zlatopramen.

Stekta vitlöksmarinerade champinjoner
Kvarta eller skiva shampinjoner och stek i lite olivolja. Lägg dem i en dressing med olivolja, pressad citron, pressad vitlök, finhackad sharlottenlök, italiensk salladskrydda och hackad persilja.

Fänkålssalllad med granatäpplekärnor
Skiva fänkål mycket fint. Strö över hackad sharlottenlök och häll på en dressing med olivolja, pressad citron, svartpeppar, salt och dill. Toppa salladen med granatäpplekärnor.

Brässerade skärbönor med sardeller
Rensa bönorna och skär dem i bitar. Fräs finhackad sharlottenlök i en panna, tillsätt ett par sardeller. Lägg i bönorna och låt dem fräsa en liten stund. Späd med vitt vin. Krydda med salt och peppar.

Kronärtskocksröra
Mixa kronärtskocksbottnar med vitlök, olivolja, ett par sardeller, pressad citron och salt och peppar. Ev kan man tillsätta lite gräddfil eller creme fraiche för krämigare konsistens.

Lammfärsbullar
Finhacka gul lök. Blanda löken med lammfärs och en äggula. Tillsätt rivet citronskal, pressad vitlök, timjan och salt och peppar. Forma stora köttbullar och stek i olivolja.

Laxspett
Trä laxbitar på spett. Pensla med olivolja. Strö på finrivet skal av lime och droppa limesaft över spetten. Fisk- och skaldjurskrydda från kvarn mals över spetten innan de steks i en ganska het panna.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det maste ha blivit väldigt sent innan ni hann titta pa filmen! Men säkert värt det, verkar supergott.
/E

Fröken Dill sa...

Vill minnas att vi fick till det hela oväntat snabbt. Hunger kan göra underverk. Jag brukar tycka att jag är rätt kvick på att hacka och steka, men måste nog erkänna att J är ännu snabbare! Jag tror att han lärt sig av kockarna på sitt förra jobb!