fredag 12 december 2008

Glöggmys framför brasan

Vädret är eländesgrått så man får trösta sig med att krypa inomhus och tända ljus. Häromdagen kom några arbetskompisar hem till mig. Vi testade några olika glögger och jag hade gjort goda tilltugg.

De testade glöggerna var hemlagad rödvinsglögg (rött vin, glöggkryddor och socker), hemlagad äppelglögg (vitt vin, glöggkryddor, socker, calvados och Aroma äppeljuice), Blossas glögg spetsad med rom och Blossas årgångsglögg 08 med blåbärssmak.


Romglöggen var godast tätt följd av blåbärsvarianten, som inte alls smakade blåbär men var god och hade en vacker blåröd färg. Äppelglöggen var ett försök till egen variant av Blossa årgångsglögg 03 med smak av vinteräpplen. Inte helt lyckat tyvärr. Orginalet hade en godare ”frächare” äppel smak. Min egen rödvinsglögg brukar duga gott men så här i konkurrensen klarade den sig inte riktigt.

Kryddrostade nötter
Välj dina nötfavoriter. Jag tog orostade cashewnötter, skållade mandlar och valnötter.

500 g nötter/mandlar
½ dl strösocker
1 tsk salt
1 tsk malen kanel
½ tsk malen ingefära
½ tsk chilipulver
½ krm malen nejlika
Lite cayennepeppar

Blanda kryddor, socker och salt. Stek nötterna i lite matolja. Tillsätt kryddblandningen. Bred ut på ett bakplåtspapper. Rosta i 200 graders ugn, tills sockret smälter och nötterna får lite färg. Det tar ca 10-15 minuter. Passa noga, de bränner lätt vid. Rör om någon gång under tiden.

J:s filodegssnacks
Tina filodeg. Klipp ut fyrkanter ca 5x5 cm. Filodegen torkar ut snabbt, så gör bara ett par åt gången och förvara degrullen under fuktad handduk. Lägg en liten bit lagrad prästost och lite fikonmarmelad på varje fyrkant. Pensla med smält smör. Vik ihop till trekanter. Tryck till kanten. Pensla med smält smör. Tillaga i ugn 200 grader tills de får färg och osten smält, 5-10 minuter.


Rostade cocktailtomater med chevrecreme på crostini
Skär kryss i toppen på cocktailtomaterna. Lägg på en plåt med kryssen uppåt. Tillaga i 150 graders värme 1 timme. Ta ut och skeda på lite dressing bestående av 1/3 röd balsamvinäger, 2/3 olivolja, nymald svartpeppar, salt och lite socker. Ställ in i ugnen 1 timme till. Tomaterna ska bli lite halvtorra och få aningens svarta kanter. På färdigköpta crostinis brer man chèvrecreme, hälften mosad chèvre, halften philadelphiaost, lägger på en tomat och lite basilikablad.

Baconlindade musslor
Linda bacon runt stora musslor från burk. Tillaga i ugn 225 grader 10-15 minuter.


Sedan blev det middag. Äntligen hade jag lagt vantarna på en ekologisk Bosarp-kyckling. Den var verkligen jättegod! För att hålla på traditionen använde jag Kirsti-kyckling-receptet igen, men denna gång tillagades fågeln i lergryta tills ungstermometern visade 70 grader. Till efterätt fick vi hemlagad mangoglass som smakade gudomligt. Den var dessutom lätt att göra. Jag är helt salig över min glassmaskin.

Mangoglass

300 g mango (jag tog frusen, tinad)
90 g strösocker
2 msk honung
2 msk citronjuice
0,5 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 äggula

Gör puré av mangon blandat med citronjuicen, socker, honung, mjölk och äggula. Rör ner grädden i blandningen. Se till att alla ingredienser blandas. Häll smeten i glassmaskinen och kör 35-45 minuter.





1 kommentar:

Anonym sa...

Det låter gott!