söndag 21 december 2008

Några goda rivjärn, nej förlåt revben


Jag är ingen stjärna på julmat. Det beror mest på att min mamma gör den absolut godaste julmaten som finns!

Förr brukade jag komplettera julbordet med rökt ål (underbart gott...) men i dessa utrotningens dagar känns det helt fel.

Istället får det bli revbensspjäll. Jag använder spare-ribs, inte de tjockskurna varianterna, och lagar enligt detta recept:

Julspjäll
Spare-ribs, en ordentlig bit, eller flera med ca 25 revben
Japansk soya
Ingefära, torkad
Ingefära, färsk riven

Sås
Rivet skal och saft av en tvättad apelsin
Några mortelstötta nejlikor
1/2 dl chilisås
2 msk soya
1/2 dl rödvinsvinäger
1 msk fransk dijonsenap
2 msk sirap
1/2 tsk sambal
1 krm malda kryddnejlikor
2 hackade vitlöksklyftor
2 tsk timjan
1 tsk worcestershiresås
Marinera spjällen med ingefära och soya över en natt. Blanda ingredienserna till såsen, pensla spjällen och låt ligga minst någon timme.

Stek på galler i 175 graders ugn någon timme. Ös flitigt med såsen.

Servera spjällen med hemlagad senap.

Inga kommentarer: