tisdag 2 december 2008

Vegetarisk mini-buffé






Trots att det blivit december är världen novemberlikt grå och mörk. För att hålla modet uppe gäller det att äta färgglad mat proppad med vitaminer och andra nyttigheter.

Igår jobbade J sent och jag lagade en grön buffé. Antalet rätter fick bestämmas av tiden tills J kom hem. Vid halv nio serverades följande: ungsbakade rödbetor, pikant broccoli, marockansk morotssallad, en väldigt god auberginrätt – Imam Bayildi och sesamdoftande brysselkål.

Ungsbakade rödbetor
Skär stora rödbetor i klyftor, mindre i halvor. Lägg i ungsfast form, salta och pensla på lite olivolja. Baka i 200 graders ugn tills de är lagom mjuka. Det tar ca 45 minuter. Ringla över en fin olivolja, strö på flagad parmesan, svartpeppar och flingsalt, toppa med rostade pinjenötter. Basilikablad eller ruccola är gott till.

Pikant broccoli
Ångkoka broccolin några minuter så att den mjuknar, men ändå har spänsten kvar. Låt ånga av. Häll på lite olivolja och salt. Hacka ihop lika delar av kapris, russin och rostade pinjenötter. Dela upp broccolin i buketter och servera med hacket på.

Marockansk morotssallad
Skär morötter i stavar, något tjockare än tändstickor. Skala ett par vitlöksklyftor. Koka upp vatten. Låt morötter och vitlök koka en kort stund. Slå bort kokvattnet och ta bort vitlökarna. Blanda morötterna med en dressing bestående av 2/3 arganolja (eller olivolja), 1/3 vitvinsvinäger kryddad med torkad chili, spiskummin, paprikapulver, salt och peppar. Strössla över rejält med hackad färsk koriander.

Imam bayildi
Namnet lär betyda ”imamen som svimmade”. Man får förmoda att han förlorade sansen för att det var så gott? Min variant av den här rätten är misstänkt oortodox. Ost och framförallt skinka finns nog inte med i originalet. Trots att det är lite pyssel med den här rätten rekommenderar jag den starkt. Den är helt enkelt jättegod.

Halva en aubergin på längden. Pensla snittytorna med lite olivolja. Baka i 200 graders ugn tills köttet är mjukt. Det tar ca 25 minuter. Låt svalna. Hacka en liten gul lök fint. Hacka 5 champinjoner. Ta bort skal och kärnor från 2 tomater och hacka köttet. Fräs lök, champinjoner och tomater i olivolja i en stekpanna. Pressa i en vitlöksklyfta. Skrapa loss auberginköttet från skalen utan att dessa går sönder. Hacka auberginköttet och låt det fräsa med resten av grönsakerna. Tillsätt 1-2 hackade skivor av rökt skinka (t ex smörgåsmat). Krydda med salt, peppar och cayennepeppar. Smaka av till lagom styrka. Fyll auberginskalen med röran. Täck med riven lagrad ost och strössla över grovhackade skållade mandlar. Baka i 200 graders ugn tills rätten får fin färg.

Sesamdoftande brysselkål
Rensa brysselkålen. Stek i lite matolja tills kålen mjuknar och får lite färg. Smaksätt med sesamolja, flingsalt och peppar.

Inga kommentarer: