torsdag 1 januari 2009

Gott nytt 2009!!!







Otroligt kul att fira nyår med det gamla gänget!

Så här blev menyn:
Champagne och snacks (vi försökte hälla Kir royal i den speciella för tillfället gjutna isskålen, men det gick inte så bra. Skålen fick fungera som ljuslykta istället... på en rosa spegel av mousserande vin och creme de cassis)

Förrätt: Färska skaldjur - hummer, ostron, havskräftor och räkor med tre såser
Soppa: Litet glas med champagnesprudlande jordärtskocksoppa (hemodlade jordärtskockor!!)
Huvudrätt: Ankbröst med hallonbalsamicosås och fantastiskt guffel, gratinerat rotsaksmos, sallad med rostade pinjenötter
Dessert: Chokladsymfoni - hemgjord chokladglass, chokladfondant och min goda chokladmousse med moccasmak

Löjroms- och sikromssnittar och champagneskålar avnjöts vid 12-slaget då den dilliska bengaliska elden tändes (gjord enbart på hushållskemikalier, prova inte detta hemma, det är livsfarligt!) Vid midnatt stod alla utom barnvakten B högst upp på St Essingen med en bärbar radio i högsta hugg. Vi lyssnade på "Das alte jahr vergangen ist", 12-slaget i P1, Essinge kyrkoklockor som ringde in det nya året, Tegners "Det eviga" och alla Sveriges domkyrkoklockor. (P1 igen...)

Såser till skaldjuren
Hemrörd majonäs (bonden-Bosse-äggulor, smaklös rapsolja, dijonsenap, lite vit balsamvinäger) smaksattes på två sätt - dels med tryffelolja, salt och peppar, dels med sambal, röksalt, tomatpuré och peppar.

En perfekt sås till ostron för ovana ostronätare har Jamie Oliver hittat på.

Champagne och jordärtskockssoppa
300 g jordärtskockor
2 shalottenlökar
2 dl tort vitt oekat vin
Kycklingfond
2 dl vatten
2 dl grädde
2 dl mjölk
1 dl crème fraiche
1 dl mousserande vin

Skala och hacka skockorna och skiva löken. Fräs i smör utan att det tar färg. Slå på vin och koka i 2 minuter. Tillsätt kycklingbuljong och vatten och koka i ytterligare 2 minuter. Häll i mjölk, grädde och crème fraiche. Sjud soppan tills skockorna är mjuka. Mixa den slät. Just innan servering värms soppan och det mousserande vinet hälls i.
Orginalreceptet är från Elle a la carte -98. Jag var lite stolt över mina hemodlade jordärtskockorså jag råstekte en del av jordärtskockshacket och blandade de gyllene bitarna i soppan.

Chokladmousse
Min urgoda hemlagade mousse gör jag utan recept. Om man inte är van rekommenderar jag att man kollar upp mängderna från någon lämplig källa. Så här gör jag: Äggvitor vispas till hårt skum. Grädde vispas och sötas med socker. Fin choklad smälts i vattenbad. När den har svalnat lite behöver du hjälp i köket. Under kraftig omrörning ska äggulor röras i chokladen, växelvis med smaksättning i form av starkt kaffe eller cointreau och iduttande av den sötade grädden. Det blir riktigt otäckt om det skär sig! När blandningen ser ut att lyckas rör du ner resten av grädden och vänder försiktigt ner äggvitorna. Sedan är det bara att hälla upp smeten i portionsformar och låta stelna några timmar i kylskåp.

För huvudrätten, den fantastiska ankan, väntar jag fortfarande på receptet från E och R.

Och så kom vi till receptet för den bengaliska elden.... Av säkerhetsskäl vill vi inte publicera något så livsfarligt på nätet, men den som först mailar det rätta receptet, med bara hushållskemikalier som man kan köpa i vanlig butik till frk_dillsnabelahotmail.com får ett fint pris!

God fortsättning önskar fröken Dill

3 kommentarer:

Anna sa...

vilken rolig ide med rosorna i isen sådär=)

Annika sa...

Din fondant är snyggare än min fondant ;).
Ser ut som en riktigt smaklig nyårsmeny. Anka är ju så gott!

Fröken Dill sa...

Isskålen blev verkligen fin, men för att den ska kunna hålla vätska måste isväggarna vara tjocka och inte genombrytas för mycket av blommor och själkar. Jag tror dessutom att kolsyrade drycker generellt fräter sig snabbare genom isen.

Fondanten kunde varit krämigare inuti. Det är svårt med en ugn som man inte känner så väl. Fast idén med tre chokladrätter med olika temperaturer och konsistenser var jättebra! Den tål verkligen att utvecklas.

Hälsar fröken Dill