tisdag 14 juli 2009

Öland







Så kom vi till J:s familjs fina ställe på norra Öland. Helt otroligt vackert och hur somrigt som helst. Vi har lyssnat på alla drillande lärkor, fyndat på loppis, shoppat keramik, gullat med J:s yngsta brors bebis, lekt med de äldre syskonbarnen, varit på kosafari och kräftsmygning, promenerat i strandkanten, ätit rökt fisk, glass och goda korvar från Rosas, firat min födelsedag IGEN tillsammans med J:s brorsdotter som fyller 12 om någon vecka. Vi var 12 personer till bordet och mumsade på grillade entrecoter, två såser, sallad på gröna linser, färsk potatis med dillpesto och grönsallad. Efter maten grillade vi mashmallows och åt jordgubbar med glass. Vilket firande!

Idag var det dags för plocklunch med matjes, gräddfil och gräslök, ägg, rökta räkor med min vitlöksmajonäs, prinskorvar och pannkakor med jordgubbssylt.

Snart åker vi vidare till Gotland.

"Svägerskans" linssallad
Gröna linser kokas och blandas med hackad rödlök, olivolja, balsamvinäger, salt och peppar. J:s bror tipsar om att den här salladen är väldigt god till grillad halloumi.
"Svärmors" chevremacka
Lägg bitar av chevre (vi tog en lyxig öländsk getost) på vita brödskivor. Ringla över honung, strössla på timjan och gratinera i 250 graders ugn tills osten får fin färg.
Min bästa aioli
Rör en äggula med 1 msk dijonsenap. Vispa i 1 dl smaklös rapsolja, droppvis från början, gärna med ballongvisp eller elvisp. Avsluta med 1 msk god olivolja. Pressa i 1 rejäl vitlökslyfta, helst från en färsk vitlök. Smaka av med salt, nymald svartpeppar, vit balsamvinäger och italiensk salladskrydda. Gör gärna aiolin en stund innan den ska serveras så att smakerna hinner utvecklas. Ett bonustips är att det går utmärkt att blanda aiolin med creme fraische och hackad dill så får man en jättegod sås, t ex till rökt fisk.

1 kommentar:

Anna sa...

Vad härligt det ser ut! :-) Svensk sommar och sol och fiskrökeri! //Anna