tisdag 8 juni 2010

Syrensaft


Syrener är mina favoritblommor. Det finns inget som syrendoft! När jag växte upp fanns syrenbuskar utanför mitt sovrumsfönster och de blommade för fullt i skolavslutningstider.

Efter en massa tips har jag upptäckt att man kan använda syrener i matlagningen. I år blev det premiär för syrensaft. Jag använde nedanstående recept och resultatet blev bra. Lite oväntad smak, inte så sötblommig som jag tänkt, utan mer djup, fruktig och intressant. Den lila färgen förändrades åt mer rosa, med liten dragning åt orange. Jag antar att syrener, likt många andra växter är syra-bas-indikatorer och att färgförändringen beror på citronsyran och den sura citronen.

Jag är ingen stor saftdrickare, men tror att syrensaften kommer att bli väldigt god i sorbet eller kanske i en läskande syrenbål?

Syrensaft
20 klasar syrenblommor
0,9 kg socker
1,25 l vatten
30 g citronsyra
1 citron

Tvätta citronen. Skär i tunna skvior. Skölj syrenblommorna. Varva blommor, citron, socker och citronsyra i en bunke.

Koka upp vattnet. Häll på och rör om så att sockret och citronsyran löser sig. Täck med plastfolie och låt stå i kylskåp i 3 dagar. Rör då och då.

Sila saften. Jag förvarar den sedan i frysen. Om man vill förvara sin saft i kylskåp en längre tid bör man tillsätta konserveringsmedel i form av natriumbensoat.

13 kommentarer:

Mor-Mia sa...

Åhh vad roligt att du också testar syrénblommornas användningsområde!

Jag vill också prova saft framöver. Då kanske jag använder ditt recept, hoppas det är ok?!?!

Kram Mia

chezsofia sa...

Visst blir det gott! Syrener är verkligen sommar. En riktig sommarsaft och perfekt som grund till sorbet.

Mamma Mimmi sa...

Du är en pärla - ännu ett projekt lades till dagens lista efter att alla tomaterna planterats ut. Oh, I love naturens skafferi!

Mian sa...

Jag har sett syrensaftrecept tidigare, men nu blev jag inspirerad att testa.
Blommor kommer att plockas på kvällskvisten :)

Anonym sa...

Har fortfarande inte kokat saft på den lila. Tänk om det ändå blir av detta år.

Må så gott/ Mimmi

Unknown sa...

Jag kan rekommendera en skvätt syrensaft (outspädd) i moussernade vin, jättetrevlig liten sommar fördrink!

Skogseva sa...

Åh så härligt... Det måste testas!

Birgitta Höglund's Mat sa...

Det där låter verkligen gott. Aldrig hört talas om faktiskt, men kommer ihåg hur gott det var att suga nektarn ur blommorna på mammas Ungerska syren när jag var liten.
Jag får ge dig ett annat gott blomtips istället, Älggräsbommor är väldigt gott att göra snaps på, funderat att göra det till Midsommar. Blir säkert en härlig saft av dem också :)

Marika sa...

Spännande! Syrénsaft har jag varit sugen på att göra länge, eller i alla fall drygt 1,5 år sen jag läste om det första gången. Har dock hört att det smakar "parfymigt", det är inget du fick en känsla av eller?

Mårtenssons kök sa...

Visst är det gott med syrensaft, vi har oxå gjort det och den silades upp igår. Kan tänka att det kan blandas en del goda sommardrinkar på saften.

Mian sa...

Nu har jag gjort ytterligare en rejäl sats!

Anonym sa...

Helt enkelt måste jag prova, hoppas syrenerna utanför dörren inte kroknat bara. Tack för tips & inspiration!

Fröken Dill sa...

Mia; jättekul!
Sofia; jag har inte hunnit göra sorbet ännu, men om det blir fint väder i veckan kan det vara dags.
Mimmi, jättekul att kunna använda sina favoritblommor till fler saker än att bara njuta av deras doft och utseende.
Mian; KUL! Ska bli spännande att höra hur du använder den.
mimmmismat; smaken blir nog rätt lik saft kokt på vita syrener, men det blev en trevlig rosa ton på saften kokt på de lila.
kristin; DET ska vi dricka i veckan. Och har jag tur finns fortfarande några blommor kvar att frysa in i iskuber till drinken.
Eva; ett riktigt spännande projekt.
Birgitta; smart tips, älggräsblommorna bör vara på G nu!
Marika; jag blev riktigt förvånad att saften inte blev så parfymig. Inte alls som flädersaft t ex.
Håkan o Anki; jag ska testa kristins tips ovan.
receptomaten; jag tror du hinner. ännu finns fina blommor i skuggigare lägen i Stockholmstrakten.
Hälsar fröken Dill