måndag 9 maj 2011

Premiär för grillad anka


Vintersquash är en grönsak som håller otroligt länge. Jag har haft en Blue Hubbard liggande i rumstemperatur i köket sedan i september förra året och när vi skar upp den häromdagen var den helt perfekt!

Efter att ha frossat i "Jamie at home" på TV4 play var jag otroligt sugen på att laga Jamies kryddiga vintersquashsallad med grillad anka.

I Sverige är vi lite tråkiga i valet av fågelkött. Det blir oftast kyckling. I många andra länder är anka en vanlig fågel. I Stockholm kan man köpa fryst anka för 50 kr per kg på HS Asien livs i Söderhallarna. Fågeln vi köpte vägde 2,8 kg, tinade med hjälp av ljummet vatten på några timmar och blev riktigt, riktigt god när vi helgrillade den långsamt i klotgrillen (locket stängt!). Grilltiden var en dryg timme och vi avbröt när fågeln nått en innerteperatur på 74 grader.

Här är receptet till Jamies rätt i min eget tappning:

Grillad anka med vintersquashsallad (4 hungriga)

1 anka
1 vintersquash
salt och svartpeppar
3 msk honung
3 msk japansk soya
1 tsk korianderfrö
1-2 torkade chilifrukter
1/2 dl olivolja
saft och skal av 1-2 limefrukter
rapsolja
1 tsk sesamolja
1 msk japansk soya
1 tsk brunt socker
1 färsk chili
1 vitlöksklyfta
10 vårlökar
1 knippa färsk koriander
salladsblad

Skölj ankan. Gnid in med en blandning av soya och honung. Salta och peppra ordentligt. Skär vintersquashen i stora bitar. Pensla med olivolja. Salta och peppra och strössla blandning av mortlad chili och korianderfrön över bitarna. Grilla anka och vintersquashbitar alternativt tillaga i ugn.

Rör en dressing av lime, olja, soya, socker, finhackad chili och vitlök.

Servera anka och squash på sallad med dressingen på. överströsslad med hackad vårlök och färsk koriander.

5 kommentarer:

Åsa sa...

Helt otroligt! Är den som vinteräpplen? Alltså att den ska ligga inne och mogna till sig? Vilken tur att den var bra. Finns inte risk att den ruttnar? eller vad händer med det?
Hade en klassisk halloweenpumpa hemma för många år sedan som jag plötsligt en dag upptäckte att den imploderat :/

För övrigt låter det som ett supergott recept och något jag ibland kan sakna som vegetarian - att gnida in, steka länge i ugnen och låta smakerna gotta till sig. Blir inte riktigt samma sak med rot- och grönsaker.

Anna sa...

Jamie Oliver at Home är bara så mysigt! Och vilken mat han lagar :)

Mamma Mimmi sa...

Men, jippi - du är tillbaka igen! Har saknat dig och nu har jag morgondagens fikapauser räddade med inspirerande läsning på datorn.

Fröken Dill sa...

Åsa; nej den kan ätas direkt också, men vissa sorter får hårt vaxlikt skal vid lagring och håller fint i rumstemperatur. Det finns säkert många, men Blue Hubbard och Buttercup Burges är två sorter som jag lyckats lagra länge. Om man vill laga vintersquash som veg-rätt måste jag tipsa om det här också:
http://frkdill.blogspot.com/2008/12/mera-vegetariskt.html
Anis och pumpa/vintersquash är perfekta tillsammans!
Anna; Jamie är verkligen inspirerande när man slutar vara svartsjuk på hans trädgård i södra England.
Mimmi; Stort TACK!
Hälsar fröken Dill

Mårtenssons kök sa...

Anka köper vi på oss så fort vi hittar det i affären. Så gott att ha som avbrott i raddan av kycklingrätterna.