torsdag 27 mars 2014

Lyxa till det med en liten efterrätt


Det är inte ofta vi äter efterrätter. Både J och jag är mer för salt än sött och äter hellre en extra förrätt eller kanske några bitar ost efter maten. Men ibland blir man så sugen på något sött. Den goda vårmiddagen förra helgen avslutades faktiskt med varsin liten, men naggande god efterrätt.

Häromveckan var vi på en chokladprovning (eventuellt mer om den senare) och där fick jag upp ögonen för hur otroligt god kombinationen viol och choklad är. Dessutom råkade jag ha de mest underbara kanderade violer hemma. En len chokladmousse med kanderad viol var ju nästan given!

Den här gången ville jag göra en sådan liten mängd mousse att det bara kändes meckigt att krångla med ägg. Jag utnyttjade ett tips på s k snabbmousse och resultatet blev en mjuk och len, mycket god mousse som passade perfekt att pimpa med krossade kanderade violer.


Snabb, enkel chokladmousse med viol, 2 portioner

1,2 dl vispgrädde
1 tsk muscovadosocker
50 g choklad av finare sort
2 tsk kanderade violer

Värm grädden i en kastrull och smält i chokladen. Ta det försiktigt, grädden får inte koka då kan den inte vispas upp senare. Rör ner sockret. Ställ i kylen över dagen och låt smeten bli riktigt kall. Vispa sedan med elvisp till fast konsistens . Fördela hack av kanderade violer i smeten och häll upp i små spetsglas. Ställ kallt tills de ska serveras. Toppa med kanderade violer och kanske någon levande. Alla violer lär vara ätbara och de är ju verkligen vackra.

8 kommentarer:

Martina sa...

Mmmm, ser mums ut!

Rost och rädisor sa...

Alldeles bedårande och alldeles lagom! Väljer också oftast hallre salt än sött, men choklad är ju ett undantag :)

Ha det fint
/Anette

Malin sa...

Hej på dig typ släkting...
Jag är också en salt tjej. Äter gärna hellre flera förrätter.. Kan uppskatta en go dessert någon gång men ost och annat prioriteras. Hade en granne som ofta blev middagsgäst hos oss. Till slut tog hon alltid med sig egen dessert för hon tyckte att jag alltid "glömde" det viktigaste...
Har du ätit doftvioler? Förmodligen.
Min favoritdessert är att hälla varm tjinuskisås (kola) på frysta lingon... huaaaa syrligt, sött varmt och kallt och lite salt...
Hejhej

Fröken Dill sa...

Martina; kul att det var så lätt att göra moussen också!
Anette; Goda salta saker, gott vin och så en liten, liten efterrätt med choklad eller möjligen frukt och bär är nog min melodi och man tycks bara bli mer och mer åt det hållet med åren...
Malin; finsss, det är säkert några av mina gäster som önskat att de tagit med egen efterrätt. Där sitter jag och är fullt nöjd med ett extra glas rött och lite ost, men gästerna längtar nog efter det söta. Misstänkt ofta ger de mig godis eller choklad i present vid middagar och först nu fattar jag varför!!! Lingon och kolasmak - mums! Doftvioler är inte riktigt lika goda att äta som de doftar, men i år måste jag försöka kandera egna, jag tror att sockret tar fram smaken. Massa glad fredag önskar fröken Dill

Red Scream sa...

Låter smarrigt med choklad och viol! Var hittar man kanderade violer?

Remsan sa...

Vi är ungefär som ni och äter inte ofta dessert. Men ibland smakar det gott med en liten fin dessert på maten. Du som gillar avokado, har du testat att göra chokladmousse med det? Inte för att vanlig chokladmousse inte är gott, men det blir en kul variant med avokado.

Fröken Dill sa...

Jag köpte mina från Camilla plums fuglebjerregard när jag ändå beställde annat. Mycket bra kvalitet! Annars brukar det finnas på Aeter och essensfabriken och säkert även på andra ställen nu när tårttillverkning och bakning är så populärt.

Fröken Dill sa...

Remsan, har gjort smootie med avokado och det blir bra. Choklad och avokado LÅTER lite konstigt men det är en mångsidig frukt så jag kan tänka mig att det blir gott.