söndag 22 juni 2014

Glad midsommar med värmande gratäng

Värmande moussaka

Försommarsallad med parmesanost och krutonger

Rabarbersaftkobbel med bitar av frukt

Burr, vad kallt det är och nu vräker regnet ner över byn igen. Den här midsommaren har verkligen inte bjudit på något sommarväder. Elementen inne i stugan går varma och frostvarning inför nätterna har fått mig att rusa runt i trädgården med plantor som måste släpas in eller täckas.

Trots pissvädret har vi ändå fått till en del firande. Väl påpälsade avnjöt vi midsommarstång med folkmusik och folkdans på själva midsommarafton. Senare på kvällen blev det middag med majessill och hemodlad färskpotatis, gräddfil och gräslök, följt av grillad finbiff med rostade tomater och tryffelsmör och klassisk avslutning med jordgubbar och vaniljglass.

Igår på midsommardagen kom våra föräldrar ut till byn. Solen glimtade till ibland, men det blåste iskallt och det var verkligen en sån tur att vi kunde sitta och äta i syrrans varma växthus.

Vad äter man då när det ÄR sommar, men samtidigt kallt? För mig har helgen gått i gratängernas tecken. Gräddigt, mustigt, värmande och med en massa färska örter från trädgården. Jag har hunnit laga ett par olika varianter och under växthuslunchen frossade vi på J:s och min tolkning av moussaka. Hemligheten med en riktigt god köttfärsgratäng tror jag är färsens kvalitet, att koka såsen riktigt länge och så kryddningen förstås! Jag har en extra god, gulgrön, grekisk oregano i min trädgård som är perfekt i den här sortens mat. Muskotnöt är också nästan ett måste i bechamelsåsen. Det tar sin lilla tid att laga en gratäng som denna, men man kan absolut göra den ett par dagar innan den ska ätas, för den blir bara godare av att stå till sig i kylskåpet.

Till växthuslunchen bidrog syrrans odlingar med grönsaker och blommor till salladen. Min systerson, L, hade gjort kladdkaka som avnjöts med vispad grädde och jordgubbar till efterrätt. Det gick verkligen ingen nöd på oss och gratäng och andra godsaker fungerar faktiskt lite som tröst när man längtar efter sol och sommarvärme.


Moussaka, 8 personer

6 stora auberginer
1/2 dl smakrik olivolja
1 kg högrev eller nötfärs av god kvalitet
4 gula lökar
4 vitlökslklyftor
2 msk smör
2 burkar krossade tomater (Mutti)
2 dl rött vin
1/2 dl tomatpuré
1/2 dl kalvfond
salt och nymald svartpeppar
rejält med färsk oregano
1 l röd mjölk
1 dl idealmjöl
2 msk smör
salt, nymald vitpeppar och muskotnöt
3 dl riven lagrad ost, t ex grevé
1 kartong cocktailtomater

Sätt ugnen på 150 grader. Skala auberginerna med potatisskalare. Skär i ganska tunna skivor, ca 1/2 cm. Bred ut skivorna på ugnsgaller. Torka i ugn ca 20 minuter. Om man har varmluftsugn kan man torka flera galler samtidigt, annars fungerar det bäst i omgångar och tänk på att öppna ugnsluckan då och då. Skivorna ska bli lite "lädriga" för att moussakan sedan ska bli lagom fast. Sprinkla olivolja över de färdigtorkade auberginskivorna.

Mal högreven medelgrovt med köttkvarn.

Skala och hacka lök och vitlök. Fräs mjuk och glansig i smör. Hetta upp en järnstekpanna med smör och stek färsen på ganska hög värme i omgångar.

Häll samman lökstek, färs, rött vin, krossade tomater, tomatpuré och kalvfond i en tjockbottnad gryta. Salta och peppra och låt sedan koka långsamt i minst en timme, gärna längre. passa och späd med vatten om det börjar se för tjockt ut. På slutet smaka av med salt, svartpeppar och en massa hackad färsk oregano.

Vispa samman mjölk och idealmjöl i en teflonkastrull. Koka upp och fortsätt koka långsamt ett par minuter under vispning tills konsistensen är lagom tjock. Smaka av med salt, nymald vitpeppar och massor med nymald muskotnöt. Smält ner ett par matskedar smör i bechamelsåsen.

Smörj en stor eller två mindre formar med olivolja. Bottna med köttfärssås och varva lager med auberginskivor, bechamel och köttfärssås. Avsluta med auberginskivor, bechamel och riven ost som fördelas ovanpå. Dekorera med halverade tomater och kvistar av oregano.

Grädda 30-35 minuter i 190 graders ugn tills moussakan får fin färg.

3 kommentarer:

Kim sa...

Usch, hade ni sånt tråkväder i helgen. Tur man kan värma sig med go och hjärtlig mat. Moussakan ser himmelsk ut!

Remsan sa...

Vi trotsade kylan under Midsommarhelgen och klädde på oss, drog fram filtar, satte på infravärme, allt för att hålla värmen. För att gå in kändes inte som ett alternativ, ha ha... Är det midsommar så är det. Men värmande mat som gratänger är aldrig fel.

Fröken Dill sa...

Kim; det gäller att vara kreativ när vädret inte vill som man själv vill.
Remsan; klokt så länge som det funkar utan att man blir alltför iskall. Vi har försökt köra med samma princip hela juni. Helst sitta ute med filtar om det går. Fast kvällarna har bara varit FÖR ruggiga. När ska det bli sommar? Imorgon hoppas jag för då ska jag hälsa på en arbetskompis ute i skärgården.