måndag 31 augusti 2015

Smørrebrød på landet


När vi kommer ut till landet en kväll efter arbetsveckan gäller det att snabbt få fram något riktigt gott.

På vägen ut till byn handlar vi på Ica Rimbo, vars manuella disk har snäppt upp de kulinariska kvaliteterna på våra landetvistelser rejält. Här finns riktigt bra ost och chark. Väl på plats i stugan har jag laddat upp landetfrysen med snabbinade skivor av danskt rågbröd.

Smørrebrød går att variera i det oändliga. Det finns massor med traditionella pålägg och därutöver är det bara att vara kreativ.

I helgen blev det tre goda, klassiska sorter.

Smørrebrød med räkor
Skivor av danskt rågbröd som smöras, grönsalladsblad, kokta ägg i skivor, tomat och gurka, majonnäs (helst hemvispad), en massa skalade färska räkor, citron och dill

Smørrebrød med blåmögelost och päron
Skivor av danskt rågbröd som smöras, grönsalladsblad, blåmögelost i skivor (St Agur är en favorit), päronskivor och knaperstekt bacon

Smørrebrød med rostbiff och curryremoulad
Skivor av danskt rågbröd som smöras, grönsalladsblad, rostbiffskivor, curryremoulad (hälften majonnäs, hälften gräddfil, finhackad pickles, curry, salt och peppar, smaka av med lite citron och en gnutta mango chutney), klippt krasse


Jag hoppas att det blir fler smørrebrød på landet innan säsongen är slut. Det skulle vara suveränt att lyckas få till hembakat danskt rågbröd. Och om vädret skulle få för sig att bli kallare (hoppas inte) tror jag att det kan passa med en enkel varm soppa till.

Inga kommentarer: