fredag 25 september 2015

Fylld zucchini med getost och kantareller


Så här års känns det extra motiverat att experimentera med vegetariska rätter. Fina grönsaker finns ju i överflöd!

Jag är extra kär i mina zucchinis, som kommer i alla möjliga former. Roligast är de runda tefatsformade frukterna och godast är klassiska sorten "Yellow crookneck" och "Costata Romanesco". Hoppas att frosten dröjer länge i år och att mjöldaggen håller sig borta så att jag kan fortsätta skörda!

Ostgratinerad zucchini fylld med köttfärsröra är alltid väldigt gott och för några år sedan testade jag en "nästan vego-variant" som också blev toppen. Årets variant, som jag nu ätit till både lunch och middag i dagarna tre, är helt vegetarisk och faktiskt så god att man inte ens saknar kött eller fisk!


Fylld zucchini med getost och kantareller, 4 port

2 zucchinis
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1/2 l kantareller
10 soltorkade tomater
salt, nymald svartpeppar
1 knippe färsk persilja
Timjan
Rosmarin
100 g chèvreost
1 dl mandel
1 dl pankoströbröd
1/2 dl vitt oekat vin
2 msk koncentrerad kantarellfond (eller grönsaksfond)

Dela zucchini i halvor på längden. Gröp ur fruktköttet med ett melonjärn eller en liten kniv. Hacka köttet grovt.

Skala och hacka lök och vitlök. Skär de soltorkade tomaterna i bitar.

Rensa svampen och skär i bitar.

Stek svampen i en torr stekpanna till den vätskat sig klart. Tillsätt olivolja, lök och vitlök. Stek tills löken blir mjuk och glansig och börjar få färg. Tillsätt zucchini och tomater. Fortsätt steka tills allt fått färg. Håll på vinet och smaksätt med salt, peppar, timjan, rosmarin och hackad persilja.

Lägg zucchiniskalen i en ugnsfast form. Fördela zucchiniröran i skalen. Klicka i getosten. Häll två deciliter vatten i pannan där fräset varit. Tillsätt koncentrerad fond och koka upp. Häll skyn i och runt de fyllda grönsakerna i ugnsformen.

Grovhacka mandeln och rosta den i en torr stekpanna. Strö mandelhack och pankoströbröd över de fyllda zucchinisarna.

Gratinera i 200 graders ugn ca 25 minuter, tills de fyllda grönsakerna blivit mjuka och fått fin färg.




Inga kommentarer: