lördag 21 november 2015

Aubergineröra till helgmyset


I somras åt jag en väldigt god aubergineröra med blomkål i. Nu har jag experimenterat fram en egen variant. Blomkål är en av mina absoluta favoritkålsorter och när man steker den gyllenbrun i generöst med smör får man fram alldeles speciella smaker. Perfekt smakbrytning till auberginröra.


Auberginröra med smörstekt blomkål

2 auberginer
1/4 blomkålshuvud
2 msk smör
1/2 dl olivolja
1 vitlöksklyfta
saften från 1/2-1 citron
salt och svartpeppar
ev lite hackad persilja som dekoration

Sätt ugnen på 200 grader. Dela auberginerna på längden i halvor. Lägg på en plåt med köttsidan uppåt. Sätt in i ugnen och baka tills auberginerna är helt mjuka, ca 25-30 minuter.

Dela blomkålen i mindre bitar. Stek långsamt bitarna gyllenbruna och ganska mjuka i smör.

Gröp ur auberginköttet blanda med blomkålen i en mixer. Skala en vitlöksklyfta och tillsätt. Mixa slätt med olivolja och citron. Smaka av med salt och peppar.

Gör en grop i röran och fyll med olivolja. Strössla över hackad persilja. Avnjut den goda röran till rostade pitabröd.

Inga kommentarer: