måndag 1 februari 2016

Svampravioli med brynt salviasmör och hasselnötter


Den nya säsongen av Sveriges Mästerkock är i full gång på TV4 och även om jag tycker att programmet har sorgligt alldeles för lite fokus på mat och smaker så försöker jag plocka russinen ur kakan och få inspiration.

En helt vegetarisk auditionrätt imponerade. Modigt av killen som valde en sådan! Och idén med svampravioli med brynt salviasmör och rostade nötter gick hem både hos juryn och hos mig.

I min skafferigömma finns en liten, liten burk med de få torkade Karl Johansvampar som jag hittade och torkade i höstas. Torkad Karl Johan är en skatt. De må se läderaktigt tråkiga ut, men så fort som man häller kokande vatten på dem sprids de mest underbara aromer. Och släng för guds skull inte blötläggningsvattnet!

Här är min variant av svampravioli:


Svampravioli med brynt salviasmör och rostade hasselnötter, 4 port

5 dl durumvetemjöl
3 ägg
1 tsk salt
1 msk olivolja
1-2 msk vatten

2 schalottenlökar, skalade, finhackade
1 vitlöksklyfta, skalad, riven
2 jordärtskockor, skalade finhackade
1 dl torkad karl johansvamp
200 g färsk svamp, t ex ostronskivling eller champinjoner, grovhackade
2 msk smör
2 msk vitt vin
1 msk kantarellfond
1 burk ricotta
1 dl riven parmesan
salt och vitpeppar

några blad torkad eller färsk salvia
100 g smör

1 dl hasselnötter
1 dl riven parmesan till servering
svartpeppar

1 liten påse rucola

Rengör diskbänken eller en annan köksbänk noga. Häll ut mjölet i en hög. Blanda i saltet. Gör en grop i mitten, knäck i äggen och häll i oljan. Knåda ihop till en deg som ska vara rejält torr. Tillsätt vatten lite vartefter, men se till att degen inte blir för mjuk. Den ska vara så hård som möjligt utan att bli torr och smulig. Lägg degen i en plastpåse och låt vila minst 30 minuter.

Lägg den torkade svampen i en skål. Slå på kokande vatten så att det täcker. Låt stå några minuter tills svampen mjuknar. Spara spadet, hacka svampen.

Hetta upp smöret i en stekpanna. Stek vit, vitlök och jordärtskockor långsamt tills de får fin färg. Tillsätt svampen och fortsätt steka tills även den blivit mjuk och fått lite färg. Häll i vin, svampspad och fond. Låt koka in tills nästan all vätska är borta. Tillsätt ricotta och parmesan. Smaka av med salt och peppar.

Kavla ut degen med pastamaskin. Ta ut rundlar med ett glas. Lägg lite fyllning i mitten på varje rundel. Förslut kanterna genom att trycka med gaffel från båda håll.

Hacka hasselnötterna grovt. Rosta i en torr stekpanna tills de får färg.

Hetta upp smöret i en kastrull tillsätt salvian och låt det långsamt brynas. Passa så att det inte bränner..

Koka upp en stor pastakastrull med saltat vatten. Lägg i raviolikuddarna och låt koka ca 3 minuter.

Värm upp tallrikar. Lägg ravioli. Vrid några tag med svartpepparkvarnen över. Toppa med rucola, strö över näthack och riven parmesan, häll på brynt smör och njut omedelbart!

2 kommentarer:

Red Scream sa...

Hallå Dillen! Egen pasta är ju förhäxande gott! Själv skaffade jag en egen maskin i höstas och mycket vevande har det blivit.. men supergott! Jag kör Serious Eats recept på färsk pasta, som är typ 2,5 dl mjöl, 1 ägg, 2 äggulor, lite salt. No more, no less, pound of flesh ;-). Ha det fint! /Ulf

Fröken Dill sa...

Hemgjord pasta är beroendeframkallande. I perioder gör jag verkligen mycket sådan. Lite speciellt när det hänger tagliatelle från kökets alla stolsryggar i väntan på kokning... Kul att man kan smaksätta i degen också, med t ex saffran, spenat, persilja, vitlök eller tomatpuré. Inget svart bläckfiskbläck för mig dock även om det blir tjusigt. Jag vet att många gillar det, men tycker själv att smaken är helt vedervärdig.