fredag 30 december 2016

Kycklingfilé med sellerikakor och äppelsky


Jag envisas med att laga rätter ur den otippat suveräna 5:2-kokboken. Nu är jag rätt säker på att den kvalar in som den enskilda bok som jag lagat flest rätter ur.

Igår lagade jag ett lite mer tidskrävande recept och resultatet blev av riktig gourmet/festkvalitet! Sellerikakorna, som så smart kryddas med lite bacon och knapras till med valnötshack är så goda att det räcker med en liten bit kycklingfilé till var och en. Enligt uppgift ska varje portion innehålla 312 kCal. Något grönt hade såklart varit snyggt till. Det gör jag nästa gång, för detta kommer definitivt att lagas hemma hos oss igen.


Kycklingfilé med sellerikakor och äppelsky, 4 port

1 rotselleri, ca 400 g, skalad
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 skivor bacon, finhackade
20 g krossade valnötter, gärna lätt rostade i torr järnstekpanna
25 g cheddarost, eller annan smakrik hårdost, riven
1 äggvita
1 msk olivolja
Kycklingbröst, motsvarande 100-150 g per person
salt och peppar

sky:
3 dl äppeljuice av god kvalitet
1 1/2 del kycklingbuljong
salt och peppar
1 gott äpple, fintärnat

Skär 4 tunna runda skivor från rotsellerin och lägg åt sidan. Riv resten grovt och blanda med vitlök, lök och bacon. Låt svettas i en teflonpanna  tills allt blir mjukt.

Ta bort från värmen och låt svalna något, tillsätt nötter, ost och äggvita. blanda väl och krydda med salt och peppar. Forma 4 kakor av smeten och lägg på bakplåtspapper. Grädda ca 15 minuter i 225 graders ugn.

Pensla rotselleri med olja. Lägg på bakplåtspapper. salta och peppra kyckling och lägg med skinnet nedåt på varsin rotselleriskiva.Ugnsbaka på medelvärme ca 4 minuter. Vänd kycklingen och låt gå färdigt till 72 grader innertemperatur.

Skyn görs genom att äppeljuice och buljong tills ca 1/3 av vätskan återstår.

Lägg rotsellerikakorna på tallrikar och toppa med kyckling. Strössla äppeltärningar runt och håll på skyn. Dekorera med rotselleriskivorna. Servera genast.

Inga kommentarer: